Forbud mot enkle timere
Et nytt EU-direktiv fra 1.1.18 la ned forbud mot å produsere panelovner med en enkel timer.
Dagens panelovner skal ha en timerfunksjon som gjør det mulig for ovn og eier å styre energibruken i mye større grad. Moderne ovner lærer seg når de må stå på og når de kan hvile. Slik senkes temperaturen og energibruken når det ikke er aktivitet i boligen.
Arne Hoseth i Glen Dimplex forteller at det er mye penger å spare på god styring.
– For hver grad du skrur ned temperaturen, går strømforbruket ned med 5 prosentpoeng. En god panelovn skal klare å holde jevn temperatur når den står på. Derfor er det viktig å ha en ovn med nøyaktig termostat, sier Hoseth.
Selv om det er iskaldt ute og panelovnen må jobbe mye, skal den jobbe nøyaktig likedan som hvis det er mildere vær.
– Her kan det være forskjell på billige og litt dyrere ovner, understreker Hoseth.
Tilpass design etter rommet
Nobøs panelovn kommer i to varianter. En har luftutslipp i front, mens den andre har det på toppen. Det er lurt å montere panelovner under vinduer for å hindre «kulderas» – kulde som sprer seg bortover gulvet. En panelovn med lutfutslipp på toppen trenger vel å merke litt mer klaring til vinduskarmen.
Arne Hoseth forteller om stilige ovner.
– Begge Nobø-ovnene har et moderne og tiltalende design. Det er også mulig å montere ei glassplate med en annen farge, for å tilpasse ovnen etter rommet, forteller Hoseth.
Knut Klefsås i Ahlsell viser til at en panelovn på 1000 watt kan varme opp 15 kvm. I store rom kan det fint monteres flere panelovner.
Takk til Ahlsell for artikkel.